Voor de behandeling
Zorg er steeds voor dat je paard droog en schoon is. Zet je paard niet aan het werk vlak voor de behandeling. Het dier is dan opgewarmd en eventuele temperatuursverschillen/spanningen worden dan moeilijker opgemerkt.
Onderzoek
Een osteopathische behandeling bestaat uit een onderzoek en de behandeling zelf. Bij het onderzoek gaan we door middel van palpatie (voelen van de weefsels) en testing (het testen van de beweeglijkheid van structuren en weefsels) de probleemzones in het lichaam bepalen. Dit gebeurt manueel.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het losmaken van de blokkades en het opheffen van spanningen in het lichaam. Dit gebeurt met verschillende technieken: manipulaties, mobilisaties en viscerale (met betrekking tot de organen) en faciale (met betrekking tot de fascia = vliezen, bindweefsel) technieken. De technieken zijn steeds zacht en zorgen voor ontspanning. De osteopaat werkt altijd met de handen, er komen geen toestellen of medicatie aan te pas. Hoewel we op zoek gaan naar zeer pijnlijke en gespannen structuren zal je zien dat het dier zich zal gaan ontspannen en zich zal overgeven aan de behandeling. Ze laten hun hoofd zakken, gaan geeuwen en proesten en meer dan eens vallen de oogjes dicht.
De duur van een behandeling is afhankelijk van de ernst van de problemen. Meestal neemt dit drie kwartier tot een uur in beslag.
Na de behandeling
Het meest ideale is wanneer het paard de weide op kan. Ze kunnen dan rustig wat bewegen wat de afvoer van de afvalstoffen die zijn losgekomen, bevorderd. Meestal raad ik aan een week te wachten met werken. Het lichaam kan zichzelf dan in staat stellen weer tot evenwicht te komen en zijn zelfregulerend mechanisme in gang te zetten. Wanneer het dier genoeg rust gehad heeft, zal je een blijer en soepeler paard zien. Soms is het nodig het dier langer te laten rusten, ook dit hangt weer af van de ernst van de problemen.
De rust na de behandeling is dus belangrijk en daarom is het meestal niet aan te raden te behandelen vlak voor een wedstrijd. Bij acute ziekten en traumata moet men steeds een dierenarts raadplegen. Bij drachtigheid wordt er niet in de eerste drie maanden behandeld en kijk ik verder hoe de dracht verloopt en of osteopathie aangewezen is.